Een laagdrempelige 'zelfhulpmethode' om spanning en stress los te laten: TRE®

TRE®, Tension Releasing Exercises, is een zelfhulpmethode om diepe (chronische) spanning en dagelijks opgelopen spanning en stress los te laten. 

Spanning, stress, chronische stress? Het kan zijn dat chronische of dagelijkse spanning bij jou een gevolg is van een traumatische ervaring. TRE® laat je meer innerlijke rust, kalmte en ruimte ervaren. Je krijgt meer ‘lucht’ en je gaat je lichter bewegen en leven in een wereld waarvan je mag genieten. 

TRE® is een manier van spanning loslaten die de mens al lang heeft vergeten, heeft verloren door het inschakelen van ons brein, onze gedachten, onze ratio. Door het doen van enkele oefeningen breng je een autonoom /onbewust proces van ontladen op gang: er ontstaan ‘tremoren/trillingen’ en andere sensaties die met ontladen te maken hebben. Binnen TRE® is de ‘zelf-regulering’ erg belangrijk, je leert zelf hoe je je grenzen van ‘ontladen’ in de gaten kunt houden.

TRE® oogt simpel, dat is het ook. In feite leer je in een middagje of avondje de TRE® methode die je ook zelf thuis kunt toepassen. Dat is fijn, de eenvoud. Maar zodra je er mee begint is een aantal keer begeleiding in dat wat er gebeurt, in het proces van loslaten dat je start, vaak toch wel fijn en ondersteunend. 

TRE® is geen wondermiddel, het is een zelfhulpmethode met oefeningen om spanning te ontladen. Het kost tijd en aandacht, jouw tijd en jouw aandacht, jouw motivatie. Kortdurende professionele begeleiding is nodig.  

“Als we zo gemakkelijk gestrest kunnen raken,
moet er ook een mogelijkheid zijn om dat,
met hetzelfde gemak, weer te ontladen…”

Dr. David Berceli, de grondlegger van TRE

www.tre-nederland.nl

“Niet praten, maar doen”

Het belangrijkste aan TRE vind ik dat het een zelfhulpmethode is die we je aanleren. Maar ook de houdingen tijdens de oefeningen zeer laagdrempelig zijn, waardoor je bijna ieder persoon kan begeleiden om zijn/haar lichaam weer te ontspannen.

Dat is mooi! Want dan is het ook geschikt voor jou, familie, vrienden en kennissen die jij graag minder stress en spanning gunt.

Kijk ook eens op de website van TRE-Nederland of TRE International voor meer video’s en uitleg.